Lee Outdoor Classroom


Lee Outdoor Classroom

Lee Outdoor Classroom

Dorchester, MA
2005
With a $25,000 grant earmarked for an outdoor classroom and the help of numerous volunteers, a once neglected area of the schoolyard was transformed into a safe retreat for outdoor study. A collaborative group, including school staff, the Boston Schoolyard Funders Collaborative, an artist and naturalists, developed a program that
provides challenges and opportunities for the students.

The young learners now have the opportunity to learn about nature instinctively and interactively—through exploration, gardening, and observation. For programmed learning, (developed by the team concurrently with the outdoor classroom design), a range of quiet and active spaces are available for outdoor activities. Tables and
chairs close to the entrance are used for traditional learning or as a starting point to explore the yard. Individual quiet reading nooks shaped by plantings are placed along the accessible path, and a meadow at the furthest point will provide an environment for wildlife. A mural, depicting the seasons in New England, can be used as a teaching aid and also establishes a sense of place for the school and yard.

Project Landscape Architect at Johansson Design Collaborative



The young learners now have the opportunity to learn about nature instinctively and interactively—through exploration, gardening, and observation.




Back to Portfolio